Zima se blíží… Samhain, Svátek Všech svatých, Halloween, Den Mrtvých.

visibility523 Views comment0 comments list In: TRENDY

          Asi každý ví, že se koncem října slaví Halloween, dívá se na hororové filmy, že si v tento den zdobíme dům něčím strašidelným - vydlabanými dýněmi se zapálenou svíčkou uvnitř, figurkami duchů, pavouky atd. A mnozí si myslí, že je to zvláštní svátek od Američanů a evropské kultury se to netýká ani náhodou.

         Jak už to ale bývá, vše je trochu složitějšíTato tradice má svůj počátek od jednoho z nejvýznamnějších svátků Keltů - slavnosti Samhein. Samhein (gaelské slovo vyslovované „sow-win“) - je pohanský Nový rok, svátek ohně, očistných rituálů, podzimní rozloučení s přírodou, příprava na zimu.... Věřilo se, ze je to jediná noc v roce, kdy se stírají hranice mezi světem živých a mrtvých. 

         Když se křesťanství prosadilo v pohanských komunitách, církevní vůdci se pokusili přeformulovat Samhain na křesťanskou slavnost. První pokus provedl papež Bonifác v 5. století. Oslavu přesunul na 13. května a označil ji jako den oslav svatých a mučedníků. Tím však ohňové slavnosti října a listopadu tímto  neskončily. V 9. století papež Řehoř IV přesunul oslavu zpět do doby ohňových slavností, ale vyhlásil ji za svátek Všech svatých na 1. listopadu, výroční den posvěcení římského Panteonu. V tento den se sloužila tzv. „mše všech svatých“ a noc předtím se nazývala „All Hallows' Eve“ – ​​All Hallows E'en, zkráceně Hallowe'en.

        Další svátek který se něčím podobá Svátku Všech svatých, Dušičkam a Halloweenu je mexicky Den Mrtvých (Día de Todos Santos, Día de Muertos, Día de los Muertos). Tradice sahá až k Mayům a Aztékům, kteří přinášeli dary bohyni Miktekasiwatl (‘Señora de las personas muertas’ - paní Mrtvých) a stavěli zdi s vyobrazením lebek – tzompantli.

        Mexičané věří, že 1. listopadu se vrací na náš svět duše dětí a 2. listopadu duše dospělých.  Třídenní oslava začíná večer 31. října. Mnoho rodin staví ve svých domovech oltář mrtvým, aby uctili zesnulé příbuzné a ozdobili jej cukrovinkami v podobě lebek a kosti, květinami, fotografiemi, nechávají tam oblíbená jídla a nápoje zesnulých a čerstvou vodou. Symbolem mexického Dne mrtvých se stala smrtka „Catrina“, nazvaná podle kresby známého mexického malíře a karikaturisty José Guadalupe Posady La Calavera Catrina (Elegantní lebka).Tradice oslav je tak zajímavá a originální že není divu, že v roce 2003 tento svátek zařadilo UNESCO na seznam  kulturního ústního a nehmotného dědictví lidstva.

       Děkuji že jste to dočetli, náš dnešní příběh je dlouhý, já vím. Ale tohle je tak zajímavé téma, že nešlo přestat) Teď už asi chápete, proč máme v Tamina  trička s motivy Halloween, Katrina, Sugar skulldalší. Prohlédněte a vyberte si originální  kousek do svého šatníku!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December