To Beard or not to Beard? S vousy, nebo bez?

visibility392 Views comment0 comments list In: TRENDY

V průběhu věků vousy padaly do přízně a nemilosti.

Ve středověké Evropě nebyly chloupky na obličeji jen módní záležitostí, ale měly také náboženský a kulturní význam. V raném středověku byly vousy obvykle vnímány jako dobrá věc, protože byly spojovány s mužností a zralostí.

      Postupem času vousy začaly představovat sexuální aktivitu, ďábla a zlo, zatímco se hladce oholení spojovalo s čistotou, pokorou a celibátním životem.

       Móda a zvyky přecházely z jednoho extrému do druhého. V některých zemích vydávali zákony, které pokutovaly každého, kdo si ostříhal vousy, v jiných - vyhlášky zakazující dlouhé vousy.

       Čím dále jste šli do devatenáctého století, tím větší byly vousy. Stačí se podívat na photo Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, T. G. Masaryka, Dickense, Darwina…

      Manuál o etiketě v New Yorku z roku 1855 nadchl: „(…) plnovous je nejpřirozenější, nejpohodlnější, nejvýraznější, jednotný a krásný. Příroda dala člověku vousy pro užitek a krásu. V mužském ideálu prohlašujeme vousy. Bohové a hrdinové nosili vousy!“

 

        Takže mít či nemít plnovous nebo knír? Volba je pouze na vás. A pokud jste vousy a knír nikdy nenosili, zamyslete se nad tím, zda neuděláte výjimku a přidáte se letos k hnutí No-Shave November / Listopad bez holení a Movember (složenina slov moustache - knír a November - listopad)

          Většina mužů už o těchto akcích slyšela nebo se jich účastnila a ví, že tento měsíc není jen o vousech a knírech. Jde o celosvětovou charitativní akci, Měsíc solidarity mužů, jejímž cílem je zvýšit povědomí a získat peníze na účely, které podporují tělesné a duševní zdraví mužů. 

   Ať už si ale vyberete cokoli, máme pro vás kvalitní trička s vtipnými originálními motivy nejen na listopad, ale i na každodenní nošení:

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December